Wzmacnia odporność, neutralizuje wolne rodniki, wpływa na lepsze gojenie się ran, a do tego reguluje ciśnienie tętnicze. Witamina C jest bardzo ważna dla organizmu. Jak sprawdzić jej poziom i jak najlepiej dostarczać organizmowi?
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bierze udział w odbudowie tkanek podczas gojenia się ran i oparzeń, reguluje ciśnienie tętnicze, utrzymuje zdrowe dziąsła, sprzyja wchłanianiu wapnia i żelaza. Coraz częściej mówi się także, że kwas askorbinowy może wspomagać walkę z nowotworami.
Witamina C a odporność
Witamina C ma duży wpływ na układ odpornościowy. Przede wszystkim ma działanie przeciwutleniające, czyli zdolność do neutralizowania wolnych rodników, które mogą wpływać niszcząco na komórki organizmu. Redukuje produkcję hormonów stresu, które mają bezpośredni wpływ na obniżenie odporności. Jest szczególnie ważna dla sportowców, zwłaszcza intensywnie trenujących np. maratończyków. Badania naukowe wykazały, że przyjmowanie witaminy C przez te grupę zmniejszyło ryzyko przeziębienia aż o połowę.
Niedobór witaminy C
Niedobór witaminy C nie tylko powoduje obniżoną odporność. Może się objawiać w postaci bóli stawów i mięśni, utraty apetytu, ogólnego osłabienia. Mogą pojawić się kłopoty z gojeniem się ran i wystąpić krwawienia dziąseł. Niedobór witaminy C objawia się także suchością i szybszym starzeniem się skóry. Może spowodować osłabienie naczyń włosowatych i doprowadzić do rozwoju niedokrwistości. Zbyt niski poziom kwasu askorbinowego w organizmie przyczynia się także do rozwoju szkorbutu, astmy oraz zmian w kościach i chrząstkach.
Niedobory witamin – rozpoznawanie objawów i profilaktyka
Nadmiar witaminy C
Nadmiar kwasu askorbinowego najczęściej nie jest niebezpieczny i jest samoistnie usuwany z organizmu wraz z moczem. Może jednak dawać pewne objawy. Pojawić mogą się nudności, wymioty, biegunka, wysypka skórna. Zbyt duże przyjmowanie witaminy C może też prowadzić do zakwaszenia moczu, a to z kolei do powstawania kamieni nerkowych.
Czym jest hipervitaminoza – kiedy może wystąpić i jakie są jej objawy?
Źródła witaminy C
Aby sprawdzić poziom witaminy C, należy wykonać badanie z krwi. Badanie poziomu witaminy C pomoże ocenić, czy poziom witaminy jest odpowiedni w organizmie, czy potrzebna jest suplementacja. Witaminę C najlepiej dostarczać wraz z pożywieniem – wówczas nie ma możliwości, by ją przedawkować. Zdrowa, zbilansowana dieta, nie powinna grozić niskim poziomem witaminy C. Jej źródłem są zarówno warzywa, jak i owoce. Bogate w witaminę C są: natka pietruszki, czerwona papryka, brokuł, kalafior, brukselka, warzywa kapustne, owoce jagodowe i cytrusowe takie jak pomarańcza, kiwi, cytryna, grejpfrut. Dobrym źródłem tej witaminy są także kiszonki.
Awitaminoza – jakie są przyczyny niedoboru witamin i jak go rozpoznać?